Базовий рецепт пастили (яблучна основа)

Яблучне пюре це основа для будь-якої пастили. А вже в це пюре додається начинка (фрукти, ягоди, насіння і т.д.) та создаються різні види пастили. Додаткову начинку додають або перед варінням пюре або перед наливом на піддон (без варіння). Інший приклад: замість води з медом (як в рецепті) додаємо будь-який фруктовий сік. Або, при бажанні, додаємо до води з медом: 1-2 ст л какао (краще Несквік. Якщо більш темне, то потрібно менше ложок. Почніть з 1 ч.л.)

Пропорції за рецептом виконані з розрахунку отримати 5 піддонів пастили для сушарки з діаметром піддону 32 мм (FD-500).

Інгредієнти:

  • 11 яблук сорту Семерінка (Симиренко) або будь-яких інших, але краще зелених кислих сортів (діаметр яблук близько 4 см).
  • 120 мл води для приготування пюре
  • 1 ст л меду
  • 2 ст л соку лимона
  • 100 мл теплої води для розчинення меду

Яблука нарізаємо зі шкіркою на 4 частини та вирізаємо серцевину.
У шкірці міститься багато пектину, а це важливий компонент пастили.
В зелених кислих сортах пектину ще більше і вони краще підходять для приготування пастили.

Можна злегка посипати тростинним цукром (але необов'язково).
Викладаємо в мультиварку та заливаємо 120 мл води.
Програма "На пару".
На пару 45 хв (а якщо мультиварка з режимом скороварки, то під тиском 10 хв).
При варці / запіканні пектин із шкірки реагує з пюре і отримуємо потрібний результат.

Далі професіонали використовують один з варіантів:

  1. Потужний блендер (для повного подрібнення у т.ч. шкірки та кісточок).
  2. Прилад для протирання овочів (аби шкірку та кісточки не подрібнювати, а повністю просіяти через сито).

Я цю операцію роблю вручну (варіант 2, як смачніший, хоч і трудомісткий).

Тепле пюре протираємо через сито, відокремлюючи шкірку і залишки серцевини.
Ставимо пюре в холодильник на ніч (це покращує якість пастили).

На наступний день, в 100 мл теплої води розчиняємо розмішуючи мед.
Міксером збиваємо пюре поступово додаючи воду з медом, додаємо лимонний сік та збиваємо.
Готове пюре можна розливати на піддони.
Якщо ви боїтеся що прилипне, злегка змастіть рослинною олією (тільки злегка).
Я цього не роблю. Просто перед зняттям ставлю на високу температуру та знімаю по черзі (поки гарячі), починаючи з низу.

Наливати на піддон потрібно окремо від бази сушарки, аби випадково не залити всередину.
Виміряйте скільки мл вміщується в черпак яким Ви будете наливати пюре на піддон.
В мене вийшло 40 мл (краще зробити це заздалегідь).
(Вимірювання черпака це просто - наливаємо в черпак воду і виливаємо в мірну склянку)

Наливати будемо по середині піддону покругу 5 черпаків по 40 мл (200 мл на один піддон для snackmaker, а для моделі ultra 300 мл).
Вийшло 5 піддонів. Лопаткою розподіляємо пюре подалі від центру.
Далі беремо лоток в руки та починаємо рухати вправо — вліво, вгору — вниз, щоб пюре рівномірно розподілилося по піддону.
Потрібно розподілити пюре рівномірним тонким шаром. Не робіть товстий шар в середині !
Важливо навчитися рівномірно розподіляти пюре по піддону (від цього залежить підсумкова якість пастили та тривалість сушіння).
Якщо шар нерівномірний: у центрі буде весь час недосушено, а по краях пересушено.
Чим тонше шар, тим швидше висушиться пастила (і менше витрати електроенергії).

Час сушіння у всіх буде різний, тому що залежить від багатьох факторів (сорт яблук, водянистість пюре, товщина шару, кількість лотків на сушарці і т.д.).
Сушимо на середній температурі, а на останню годину ставимо високу.
Перша перевірка через 3 години, а далі потрібно бути обережним аби не пересушити (оглядати кожні 30 хвилин).
Готова пастила при натисканні пальцем не залишає вм'ятину (в першу чергу доторкніться пальцем ближче до центру піддона).
Якщо в центрі піддона пюре сухе, тоді пробуємо злегка підчепити пастилу нігтем з краю піддону.

Пастилу знімаємо, нагріваючи на високій температурі.
Знаходимо найтовстіше місце біля краю піддону.
Відгинаємо піддон на себе, по колу.
Потім перевертаємо пастилою вниз та повільно відриваємо.

готова пастила яблучна основа знімаємо пастилу з піддону
На фото готова пастила (яблучна основа). На фото процес зняття пастили з піддону
(сушка була без змазування олією піддону).

Раджу завести блокнот або текстовий файл, або зробити табличку де Ви будите відзначати скільки і яких інгредієнтів поклали, та скільки часу це сушилося.
Для того, щоб наступного разу вийшло швидше та краще.

При укладанні лотків на базу, прокручуйте щоб лотки добре сіли (вони повинні як би клацнути при установці).
Щоб перевірити чи правильно стали лотки просто покрутіть їх прямо на сушарці (якщо не злітають і не зміщуються значить все нормально).

яблучну пастилу нарізали на трубочки

Нарізка та зберігання пастили

Можна акуратно щільно згорнути пастилу в тонку трубочку.
Придавити трубочку та нарізати ножицями навскіс.
Спочатку сформувати трубочки, а нарізати вже після того як охолоне.
При бажанні можна посипати цукровою пудрою або тертими горіхами.
В такому вигляді пастилу зручніше зберігати в контейнерах.

Пастилу я роблю, як десерт, круглий рік (свіжа вона завжди смачніша).

На фото нарізана на трубочки пастила.
Зверніть увагу, що щільність та колір пастили залежить від сорту яблук.