Більовська пастила зі смородиною в апараті Ізідрі.

Для приготування нам знадобиться:

запікаємо яблука для пастили

1. Яблука розрізаємо на 4 частини, видаливши серцевину.
Шкірку залишаємо, в ній найбільше пектину. Викладаємо на лист і запікаємо до повної готовності.

2. Яблука викладаємо на сито і даємо соку стекти. Його можна потім випити.

3. Остиглі яблука збиваємо блендером або міксером. Їх потім легше перетирати.

яблучний сік та шкірка

4. Перетираємо масу через сито (процес довгий, але воно того варте).

На фото "відходи": яблучний сік (який раніше злили) та шкірка (в результаті перетирання через сито).

пюре з печених яблук та яєчний білок для пастили

Ставимо в холодильник на пару годин.
Пюре та яєчний білок для збивання повинні бути холодними.

збиваємо пюре для пастили міксером

5. Перетерте пюре починаємо збивати міксером, поступово додаючи цукор, повинне трохи побіліти.

6. Білки злегка солимо (заздалегідь не збиваємо інакше вони осідають) і вводимо в злегка побіліле яблучне пюре.

7. Збиваємо на великій швидкості до стійких піків.

розподіляємо пюре по поддонам

8. Викладаємо на всю висоту піддону Ізідрі, рівномірно розподіляючи.
Піддон олією краще не змащувати (інакше з'явитися сторонній присмак), а просто знімати пастилу гарячою.

9. Залишаємо трохи збитого пюре (в холодильнику) на наступний день для змащення коржів (промазка мінімальна, тільки щоб склеїти).

10. Ставимо лотки в сушильний апарат на режим 50°С. Після 6 годин в Ізідрі періодично перевіряємо аби не пересушити.

готові коржі для більовської пастили

11. Знімаємо пастилу з піддонів для нарізки. Щоб уникнути прилипання пастили до піддону необхідно знімати пастилу тільки гарячою (Послідовно, починаючи з самого нижнього лотка Ізідрі. Апарат в цей час повинен працювати.). Попередньо прогріти в Ізідрі протягом 20 хвилин на режимі 60°С. Знімається пастила перевернувши піддон догори дном і поступово відтягуючи піддон від пастили.

12. Перекладаємо на дошку і швидко розрізаємо поки пастила ще гаряча.

намазуємо кожен корж пастили пюре та посипаємо сушеною смородиною

13. Ретельно промазуємо пюре кожен корж пастили (в тому числі з боків). Одночасно посипаємо зверху стружкою сушеної смородини.

14. Ставимо у верхній лоток сушильного приладу на 3 години на режим 50°С.
За рахунок кришки у цього лотка трохи більше місткість по висоті і пастила поміщається в Ізідрі. Лотків на базі повинно бути мінімум 2, тому нижній ставимо порожнім.

готова більовська пастила посипана смородиною та цукровою пудрою
15. На фото нижче готова більовська пастила, посипана цукровою пудрою.
шматочки більовської пастили зі смородиною