УВАГА: підвищена вологість збільшує час сушки
Для висушування різним овочам потрібен різний час. Цей час може залежати від товщини шматочків, вологості, висоти над рівнем моря і вмісту води в продукті. Сушарку слід ставити в добре провітрюване місце, щоб повітря яке виходить з неї знову не потрапляло до неї. Для отримання високоякісних сухих овочів вибирайте тверді, зрілі продукти. Швидко нарізайте кількість, необхідну для одного лотка. Потім зразу ж встановлюйте його на сушарку і приступайте до нарізки наступної партії.
Добре вимийте овочі, видаліть ділянки, що підгнили і хвостики.Досуха протріть рушником. Звичайно їх нарізають гострим ножем, кухонним комбайном і т.д. на часточки завтовшки 5 мм. Це забезпечує рівномірне просушування. Стручки бобів і спаржу нарізають під великим кутом.
Такі овочі як боби і горох потрібно обробляти парою, це дозволяє зберегти їх колір, зупинити хімічні зміни складу і знищити мікроорганізми, що викликають гниття. Крім того пара розкриває пори і зменшує час сушки.
Закип'ятіть воду в каструлі з щільно закритою кришкою. Помістіть в неї овочі на спеціальній сітці і, накривши каструлю кришкою, обробляйте овочі 3—5 хвилин.
Такі овочі, як цибуля, часник, а також гриби, селеру можна висушити, перемолоти на кофемолці і використати в приготуванні приправ, супів, салатів, дитячого харчування.
Режим сушарки: Snackmaker — medium, Ultra 1000 — 50°C
Продукти | Приготування | середній час сушки |
Де використовувати |
Спаржа | Нарізати по 20 мм під великим кутом. Бланширувати 5 хвилин. | 6—8 | подрібнити в муку для супів і соусів |
Боби | Нарізати по 20 мм під великим кутом. Бланширувати 3 хвилини. Укласти на лотки в один шар. Не пересушувати! | 4—6 | відновити 5 хвилин в кип'ятку, потім варити як свіжі |
Кормові боби | Почистити молоді боби і варити 5 хвилин для зняття зовнішньої оболонки. Остудити | 8—10 | тушкувати |
Буряк | Варити поки не стане м'якою. Охолодити і нарізати по 5 мм | 8—10 | відновити в оцті для салатів |
Цвітна капуста | Ретельно вимити, нарізати кожний кетяг по 5 мм і бланширувати 3 хвилини. | 6—8 | Тушкувати, використовувати для супів, пирогів |
Морква | Почистити, нарізати по 5 мм, бланширувати 5 хвилин. | 9—10 | запікати, супи, пироги |
Селера | Нарізати по 5 мм | 6—8 | пудра для китайської солі, супів, тушкованих блюд |
Кукурудза | Варити на пару, поки не згорнеться білок. Вийняти зерна | 6—10 | оладки, супи, тушкувати |
Огірок | Нарізати по 5 мм | 6—8 | Використовувати в сухому вигляді для салатів |
Баклажан | Нарізати чищеним (можна не чищеним) баклажан по 5 мм і бланширувати 5 хвилин | 8—10 | італійські страви |
Шпинат | Добре вимити і відділити листя від стебел. Не сушити грудками | 4—8 | пудра для супів і тушкованих блюд |
Гриби | Молоді гриби протерти вологою ганчіркою. Сушити цілком або порізавши на шматочки | 6—10 | пудра для супів, соусів, омлетів, пирогів, піци і т.д. |
Цибуля | Видалити лушпиння і обрізати кінці. Нарізати по 5 мм. Краще сушити окремо | 6—10 | пудра для супів, соусів, омлетів, пирогів, піци і т.д. |
Часник | Почистити, нарізати | 6 | супи, гарніри, соуси |
Пастернак | Почистити і нарізати по 5 мм. Бланширувати 5 хвилин | 8—10 | тушкувати |
Горох | Почистити молодий горох і бланширувати 3 хвилини. Укласти на лотки в 1 шар.Не пересушувати! | 5—8 | змішати з іншими овочами, тушкувати |
Перець | Порізати на смужки або кільця по 5 мм товщиною і видалити насіння | 8—10 | італійські блюда, випічка, супи |
Картопля | Вимити, почистити, нарізати по 5 мм або натерти на терці. Варити 5 хвилин в солоній воді. | 8—10 | супи, тушкувати, запікати, картопля фрі |
Помідори | Вимити свіжі тверді томати. Нарізати по 5 мм і викласти на лотки. З перезрілих томатів можна приготувати пастилу | 10—12 | італійські блюда, супи, піца. Для приготування соусу приготувати пудру |
Ріпа | Видалити шкірку, нарізати по 5 мм і бланширувати 8 хвилин. | 8—10 | запікати або тушкувати |
Кабачки | Обрізати кінці, нарізати по 5 мм і бланширувати 2 хвилини | 7—9 | супи, випічка, чіпси |
Гарбуз | Ретельно вимити, нарізати, за бажанням на 8 годин замочити в цукрово-лимонному розчині | 6—8 | десерти, мюслі |