Для висихання різним фруктам потрібний різний час. Цей час може залежати від товщини шматочків, вологості, висоти над рівнем моря і процентного вмісту води в продукті. Сушарку слід ставити в добре провітрюване місце, щоб вологе повітря, що виходить з неї, знову не попадало до неї.
Для отримання високоякісних сухофруктів вибирайте тверді, зрілі фрукти з високим вмістом цукру і вітамінів. Перезрілі фрукти краще всього використовувати для приготування пастили.
Швидко нарізайте кількість, необхідну для одного лотка. Потім відразу ж встановлюйте на сушарку і приступайте до нарізки наступної партії.
Добре вимийте фрукти, видаліть ділянки, що підгнили, і хвостики. Досуха протріть рушником. Зазвичай фрукти нарізаються гострим ножем, кухонним комбайном і т.д. на часточки завтовшки 5 мм. Це забезпечує рівномірне просушування. За бажанням яблука, цитрусові і багато інших фруктів можна сушити разом з шкіркою.
Проте, попередня обробка дозволяє зберегти природний колір фруктів і такі важливі вітаміни як А і С.
Такі натуральні консерванти, як цитрусовий і ананасний соки запобігають потемнінню, що зазвичай трапляється з яблуками. Нарізуйте фрукти прямо в сік. Через п'ять хвилин дістаньте їх, дайте соку стекти і укладіть фрукти на лоток. Плоди з кісточками, облиті однією частиною меду і двома частинами охолодженої кип'яченої води сушитимуться трохи довше, але
збережуть свій яскравий колір і м'якість. Ківі можна замочити в одній частині цукру і двох частинах води і тоді він збереже свій колір і стане злегка глазурованим.
Щоб фрукти не потемніли, їх слід помістити на 2 хвилини в розчин аскорбінової або лимонної кислоти (15 мл на 2 л води). Потім дістаньте їх, дайте соку стекти і укладіть фрукти на лоток.
Вивертання половинок абрикос і слив прискорює процес сушки. Крупніші фрукти слід розрізати на чотири частини або часточками, завтовшки по 5 мм.
При сушці фруктів з природним восковим покриттям рекомендується заздалегідь помістити їх в киплячу воду на 3 хвилини. Це очищає їх поверхню і дозволяє воді швидше випаровуватися через пори їх шкірки. Після занурення фруктів в кип'яток, не забудьте потім охолодити їх в холодній воді. Великі виноградини можна розрізати навпіл, тоді відпадає всяка необхідність в обробці їх поверхні.
Продукти | Приготування | Середній час сушки |
Перевірка на сухість |
Де використовувати |
Яблука | Почистити, видалити серцевину, нарізати, за бажанням замочити в лимонній кислоті (щоб не потемніли) | 8—12 | Гнучкі | пироги, мюсли |
Абрикоси | Нарізати або розрізати навпіл, видалити кісточку, за бажанням замочити на 8 годин у водному розчині меду | 12—24 | М'які і гнучкі | мюслі, м'ясні блюда, десерти |
Банани | Нарізати по 5 мм вздовж і поперек, за бажанням замочити в лимонній кислоті (щоб не потемніли) | 12—16 | М'які | мюслі, пироги, компоти |
Голубика | Вимити, бланширувати 3 хвилини., охолодити у воді | 12—16 | М'яка | морозиво, йогурт, мюслі, пироги |
Інші ягоди |
Використовувати для приготування пастили | 6—18 | М'які | морозиво, йогурт, мюслі, пироги |
Вишня | Вимити, видалити хвостики, розрізати навпіл, видалити кісточки | 12—24 | М'яка | пироги, морозиво |
Апельсини лимони |
Нарізати по 3 мм товщиною. Шкірку за бажанням можна сушити окремо | 4—18 | Ломкі | пудра, торти, десерти |
Полуниця | Нарізати по 5 мм | 12—14 | Крихка | випічка, компоти |
Груші | Нарізати по 5 мм, за бажанням очистити від шкірки і видалити серцевину | 10—12 | М'які | закуски, десерти, з сиром |
Сливи | Нарізати або розрізати навпіл, видалити кісточку, вивернути м'якоттю назовні | 10—12 | М'які | мюслі, десерти, закуски |
Виноград | Цілим або розрізати навпіл | 18—26 | М'який | мюслі, пироги |
Ківі | Очистити і нарізати по 5 мм | 10—12 | Гнучкі | десерти |
Дині кавуни |
Розрізати навпіл, видалити насіння і фіброзні волокна, очистити від шкірки, нарізати по 5 мм | 10—16 | М'які | закуски |
Нектаріни персики |
Ретельно вимити, розділити навпіл, видалити кісточку, вивернути м'якоттю назовні, нарізати по 5 мм | 10—12 | М'які | десерти, пироги, закуски |