Сливи на 80% складаються з води. Сушені сливи є дуже гарним джерелом клітковини і вітаміну А. | |
Найпростіший спосіб видалити кісточку зі сливи — обвести її ножем, а потім повернути дві половинки в протилежних напрямах. Кістка залишиться в одній з половинок сливи і її легко вийняти з допомогою ножа. | |
Можна сушити сливи половинками. Також можна нарізати кожну половинку на шматочки. Скибочки будуть сушитися швидше і більш рівномірно, але потрібен час на їх нарізку. | |
Приблизно через 12-18 годин сушені сливи готові. Їх добре додавати в каші або просто їсти як закуску. | |
Перед сушкою сливи можна розрізати ножем навпіл, щоб витягти кісточки (і надалі сушити половинками, шкіркою вниз).
А можна скористатися відокремлювачем кісточки сливи, котрий, окрім вилучення кісточки, нарізає сливи на дольки.
Сушену сливу (чорнослив) використовують у приготуванні : пирогів, десертів, салатів, компотів, других страв, м'яса і т.д. Будьте обережні, вживання сушеної сливи як закуски сильно стимулює травлення. Насправді, між висушеною в сушарці сливою та магазинним чорносливом існує різниця. Різна технологія приготування створює відмінності в зовнішньому вигляді та смакових якостях. У харчовій промисловості чорнослив: бланшують 20 секунд в киплячому водному 0,1%-ному розчині каустичної соди (для появи тріщин в шкірці). Після обробки ретельно промивають і охолоджують у воді. Сушать в парових конвеєрних стрічкових сушарках. Після сушіння чорнослив охолоджують, і ще раз занурюють на 1-2 хвилини в киплячу воду (фактично частково відновлюють у воді, але в деяких випадках замість цього чорнослив недосушують). Наприкінці оброблюють гліцерином (це надає блиск і збільшує термін зберігання). У домашніх умовах чорнослив, найбільш близький до промислового, можна приготувати так: Сливи вимити. Бланшуємо 20 секунд в киплячому розчині харчової соди (у пропорції 1/2 чайної ложки соди на 1 літр води). Добре промиваємо сливи холодною водою. Можна сушити сливи цілими (вийде чорнослив з кісточкою). А можна витягти кісточки (це прискорить процес сушіння). Кожну сливу розрізаємо навпіл, дістаємо кісточку і викладаємо на лотки сушарки шкіркою вниз. Або використовуємо відокремлювач кісточок сливи, для вилучення кісточки та нарізання на частинки. Щоб приготувати саме чорнослив (а не просто сушену сливу) шматочки слив важливо недосушити (залишкова кількість вологи в магазинному чорносливі 20-25%). Чорнослив не слід вживати годуючим мамам. |