Виноград, мабуть, один з найстаріших сушених продуктів, які ми знаємо. Родзинки роблять уже століттями.
Сушити краще сорт без кісточок. Для сушки відберіть цілі виноградини. Добре промийте виноград перш ніж покласти на лотки. | |
Покладіть виноград у киплячу воду на 30 секунд (не більше 1 хвилини). Це розм'якшить шкірку винограду і прискорить процес висушування. | |
Викладіть виноград на лотки сушарки. Сушка винограду займе багато часу (від 24 до 48 годин). Можна сушити на середньому або на сильному режимі. | |
Сушіть виноград поки не зникне волога всередині виноградин. Вони повинні виглядати як родзинки. У сушеному винограді високий вміст цукру, він м'який та липкий на дотик (якщо шкірка затверділа — значить пересушили). | |
Незважаючи на те, що для приготування родзинок більше підходять сорти без кісточок (кишмиш, сабза, корінка і т.д.) родзинки можна зробити з будь-якого винограду.
Насправді існує декілька способів висушити виноград в сушарці Ezidri. Але в будь-якому випадку перед сушінням шкірку винограду необхідно розм'якшити в окропі. Спосіб 1. Бланшувати 5-10 секунд в киплячому розчині соди (в пропорції 1/2 чайної ложки харчової соди на 1 літр води). Виноград промити холодною водою та сушити 30-35 годин на температурі MEDIUM 50°C. Переваги способу 1: гарний зовнішній вигляд, не гірше ніж у магазинних родзинок. Шкірка не пошкоджена. Недоліки способу 1: велика тривалість сушіння — збільшує витрати електроенергії та просто часу. Спосіб 2. Бланшувати від 30 секунд до 1 хв в окропі (залежить від щільності шкірки). Важливо досягнути розтріскування шкірки на виноградинах. Злити воду (можна відкинути виноград на друшляк). Викладати на лотки з піддонами (якщо піддонів замало — на самий нижній лоток покласти піддон для збору соку). Сушити 12-15 годин в режимі HIGH 60°С, (через 6-7 годин поміняйте верхні та нижні лотки місцями). Спосіб 3. (пастила) За допомогою блендера перетворити виноград в пюре (можна змішати з яблучним соком або пюре з яблук). Під час змішування в пюре можна додати цукор (наприклад ванільний). Рівномірно розподілити по піддонам та сушити 10-12 годин в режимі MEDIUM 50°C. За 15 хвилин перед зняттям, в сушарці виставити температуру 60°С. Виноградну пастилу потрібно знімати кожен раз починаючи з нижнього лотка (ставлячи решту назад). Щоб пастила легше відлипала піддон можна злегка прогинати. На фото домашні родзинки із сушеного винограду сорту "Лідія" (з кісточками). Приготовлені способом № 2. |