УВАГА: підвищена вологість збільшує час сушки
Зазвичай в'ялять сире м'ясо (яловичину або оленину), заздалегідь просолене або мариноване. Сушити куряче м'ясо або свинину не рекомендується.
Візьміть заздалегідь приготовану яловичину, оленину, шинку, бекон або птицю і зріжте все сало. Переконаєтеся, що м'ясо повністю готове. Сушити його слід нарізаним шматочками завтовшки по 5 мм або кубиками по 10 мм 6—8 годин на сітчастому піддоні. Після просушування м'ясо не повинно містити воду і бути твердим. Його можна зберігати 6 тижнів, в холодильнику — 8 тижнів, а в замороженому вигляді 6 місяців.
Спочатку рибу солять або злегка коптять, а потім сушать.
Виберіть нежирний шматок яловичини і гострим ножем наріжте його на рівні довгі шматочки, завтовшки 5 мм. З 2-х кг свіжої яловичини виходить приблизно '/2 кг в'яленої. Найлегше м'ясо різати злегка замороженим. Щоб м'ясо було м'якішим його слід різати упоперек м'язових волокон.
Щоб убити бактерії і хвороби, які могли бути у тварини, перед в'яленням дичину рекомендується зберігати в замороженому вигляді, принаймні, 60 днів.
500 г нежирного м'яса
4 ст. л. соєвого соусу
1 ст. л. томатного соусу
1/4 ч. л. чорного перцю
2 зубчика часнику
1/2 ч. л. солі
1 ст. л меленого імбирного кореня
1 ст. л. пудри керрі
Повністю занурьте м'ясо в маринад, накрийте кришкою і поставте в холодильник. Через 6—8 годин злийте і укладіть м'ясо на сушарку, при цьому на нижній лоток покладіть суцільний піддон, а на ті що вище - сітчасті, щоб краплі маринаду не потрапили в електродвигун. Через чотири години після початку просушування м'ясо слід перевернути. Загальний час сушки складає 6—8 годин. М'ясо можна вважати готовим, якщо воно гнеться як лозина верби, при цьому не ламаючись.
Термін зберігання в'яленого м'яса складає 4 тижні. Для тривалого зберігання м'ясо в герметичній тарі слід помістити в холодильник або морозильну камеру.
Візьміть свіжу, готову до обробки солонину. Наріжте її довгими, тонкими шматочками. Покладіть на сітчастий піддон. Сушити солонину слід до тих пір, поки вона не стане твердою і при згинанні не ламатиметься. При цьому вона не повинна бути дуже крихкою. Упакуйте солонину в поліетиленовий пакет і покладіть в холодильник.
7 кг нежирної свіжої риби
4 ч. л. солі
4 ч.л. солі
2 ст. л. сушеної петрушки
2 ст. л. цибульної пудри
півсклянки лимонного соку
Ретельно очистіть рибу. Переконаєтеся, що раніше рибу не заморожували, оскільки це може позначитися на її смаку. Нарізайте шматочками завтовшки 5 мм посоліть її або покладіть в маринад на 6—8 годин. Після маринування помістіть на сітчастий піддон і сушіть 6—8 годин. Зберігати сушену рибу слід в холодильнику або морозильній камері.