Як зберігати сушені овочі, ягоди та фрукти

Рекомендації по зберіганню сушених продуктів від Изидри

Завжди простіше запобігти зараженню сушеної продукції шкідниками, аніж ліквідувати наслідки. Крім того, не завжди можна повністю видалити шкідника, особливо всередині об'ємних сушених плодів (вишня, груша, абрикос і т.д.). При виморожуванні або прогріванні в духовці, є ймовірність, що десь залишився шкідник (гусениця, або жучок). Начебто і нічого страшного, але вживати таку продукцію не приємно. Крім того, процедури заморожування та прогріву в духовці знижують корисність сушених продуктів.

Тому дамо кілька простих рекомендацій по збереженню сушених продуктів:

  1. Запакувати продукт відразу після закінчення сушіння. Чим довше пролежить у відкритому вигляді, тим більш вірогідно потрапляння туди шкідника. У холодну пору року, в закритому приміщенні, ймовірність менше.
  2. Сушені овочі, фрукти та ягоди найнадійніше зберігати в спеціальній тарі. Це банки з притертими кришками (кришки можуть бути металеві, скляні, пробкові та ін.), або герметичні пластикові контейнери різної форми. Також це можуть бути звичайні класичні банки з вакуумними кришками типу «Вакс» і т.д. В будь-якому випадку — кришки повинні бути щільними, в ідеалі – герметичними. Ємності всередині повинні бути сухими та чистими. Більш зручна прозора тара, так видно стан продуктів. Також рекомендуємо написати на тарі дату упаковки, так простіше визначити, що вже довго зберігається. Безпечніше зберігати сушені продукти в декількох ємностях (контейнерах) різних розмірів. При цьому ємності більшого об'єму застосовують для тривалого зберігання, меншого — для повсякденного вжитку.
  3. Не рекомендуємо зберігати сушені овочі та фрукти в звичайних пакетах (паперові, поліетиленові та ін.) Врахуйте, що деякі шкідники їх досить легко прогризають. Якщо все таки вирішите зберігати в простих пакетах, то бажано дотримуватися кількох рекомендацій: Зберігати в холодному місці (холодильник, або в інших місцях, де шкіднику не комфортно). Якщо це холодильник, то бажано, сушені продукти попередньо упакувати в паперовий пакет, для запобігання появи конденсату. Можна просто загорнути в пакувальний папір. Потім пов'язати в кілька звичайних поліетиленових пакетів. Краще всього зберігати на дверцятах холодильника. Таке зберігання зручно для сушених ягід, та іншої продукції, якої не дуже багато, але вона дорога (за ціною та / або трудовитратам). Для пастили, або якихось особливо смачних та цінних ягід і т.д. Або те, чим ви постійно користуєтеся — наприклад, фруктові чаї.
  4. Якщо все-ж таки сушені продукти виявилися заражені шкідником, то не варто впадати у відчай. Можна спробувати виморозити, або обробити в духовці. Єдине — врахуйте, що частина личинок може залишитися всередині плодів. Для видалення гусениць з сушеної вишні, кураги та інших об'ємних сушених продуктів рекомендуємо наступний спосіб. Шкідника можна вигнати за допомогою системи Вакс, або аналогічних. Наприклад, гусеницям харчової молі дуже не подобається зниження тиску, і вони виповзають з плодів самостійно. Збираються всередині банки біля горловини і просяться на волю. Після кількох повторень такої процедури, шкідник повністю видаляється.
  5. Будь-які сушені продукти потребують періодичного огляду на предмет їх вологості, наявності шкідників (якщо зберігаєте не в холоді), можливої появи конденсату, плісняви і т.д. Все залежить від тари, початкової ступеня сушки та місця зберігання. Шкідники люблять темряву та спокій. Тому хоча б раз на місяць рекомендуємо візуально перевірити сушені продукти на предмет потенційної небезпеки для їх збереження.
  6. Міль дуже чутлива до запахів. Один з найпростіших способів профілактики та відлякування — це розміщення неприємних для молі джерел запахів. Можна тримати в шафках тканинні мішечки з запашними травами. Для простоти можна обійтися невеликими згортками з тканини, загорнути вміст в 2-3 шари та чимось закріпити (дужкою від степлера, скріпкою, зашити і т.д.). Рекомендуємо застосовувати полин. Має різкий, приємний запах. Міль в таке місце, швидше за все не сяде. Такий спосіб можна застосовувати не тільки на кухні. При цьому треба враховувати, що запахи діють тільки на дорослого метелика. Личинкам вони шкоди не завдадуть. Також, метеликам молі не подобається запах часнику, аромати мила (господарське, запашне). Запах цитрусових, лавровий лист. Запашні трави (м'ята, лаванда, полин, розмарин, герань та ін.). Сильно пахучі ефірні олії.
  7. Після відкриття харчового контейнера з сушеними продуктами, ретельно його закривайте. Хоча контейнер і герметичний, але для того щоб їх щільно закрити, треба натиснути (заклацнути) кришку не тільки по кутах, а й по всій довжині. Інакше може утворитися мікроскопічна шпаринка, через яку шкідник добереться до продуктів. Не залишайте сушені продукти довго у відкритому вигляді. Міль та інші шкідники можуть заразити продукти дуже швидко (прилетять на запах). Навіть, якщо у вас не водяться шкідники, вони легко можуть залетіти у вікно, потрапити в приміщення з різними предметами, сумками, на одязі і т.д.

Сподіваємося, дані рекомендації допоможуть насолодитися смачними сушеними продуктами протягом цілого року без втрат.

Plodia interpunctella шкідник сушених фруктів і овочів Харчова міль — це загальна назва для декількох видів метеликів вогнівок, які є домашніми шкідниками. Найбільш часто зустрічається Індійська міль (Plodia interpunctella). Орієнтовна ширина крил 10-15 мм. Крила мають характерний малюнок, в складеному вигляді проглядається широка смуга. Також мають червоно-коричневі кінці.

Крім того, досить часто в квартирах і будинках зустрічаються: мірошницька огнівка (Ephestia kuehniella), амбарний міль (Ephestia elutella), та інші види, наприклад міль зернова (Sitotroga cerealella).

Личинки живляться практично всіма сухими продуктами: сухофруктами, горіхами і насінням, зерном. Не погребують і крупами, шоколадом, какао, чаєм, кавою, спеціями та ін.