Додаючи пророслу пшеницю можна зробити домашній хліб ще корисніше.
Використовуючи сушарку можна приготувати сушений солод. Спочатку необхідно проростити зерно, щоб викликати в сім'ї пов'язані з цим процесом хімічні зміни. Цінної є речовина, що утворюється при цьому — діастази. Діастази здатні розчиняти і зцукрювати крохмаль, причому виходить мальтоза — цукор, що має здатність бродіння.
Солод можна приготувати з пророщеного зерна жита, ячменю, пшениці. Солод з ячменю переважно використовують у пивоварінні. У хлібопекарському виробництві солод може використовуватися для посилення деяких технологічно важливих процесів. Він містить біологічні каталізатори білкової природи — ферменти, які «допомагають працювати ферментам муки».
Нижче описано як приготувати вдома пшеничний солод.
Пшеничний солод можна використовувати для випічки домашнього хліба і для приготування пива.
Покладіть пшеницю у воду на 12 годин. Потім злийте воду. Промийте свіжою водою і злийте її. Промивайте водою кожні 12 годин. |
|
Пшениця проростає через 2-3 дні. Паростки будуть приблизно такої ж довжини, як зерна. |
|
Ще раз промийте водою пшеницю. Викладіть на лотки з піддонами. Сушіть на низькій температурі щоб не зруйнувати ферменти заради яких була пророщена пшениця. Сушіння займе 6-8 годин. |
|
Висушену пшеницю подрібніть в порошок у блендері або кухонному комбайні.
Тепер порошок можна використовувати для приготування хліба в хлібопічці. Його додають в тісто в залежності від розміру буханки: 1-2 чайні ложки. Хліб стає більш корисним, м'яким і набагато довше зберігається. |